TVDZ NIEUWS
ALGEMENE INFORMATIE
ACTIVITEITENKALENDER
LIDMAATSCHAP / PRIJZEN
COMPETITIE
WILDE MIX
JEUGD SMASHJE
TENNISLESSEN
CLUBBLAD ACE
TENNISRACKETS
TENNIS EN GEZONDHEID
BESTUUR & COMMISSIES
HISTORIE TVDZ
TVDZ NIEUWS
ALGEMENE INFORMATIE
ACTIVITEITENKALENDER
LIDMAATSCHAP/ PRIJZEN
COMPETITIE
WILDE MIX
TENNISLESSEN
CLUBBLAD ACE
TENNIS EN GEZONDHEID
HISTORIE TVDZ
JEUGD SMASHJE
TENNISRACKETS
BESTUUR & COMMISSIES

- 6 Kunstgrasbanen, 1 oefenkooi

- Gezellig clubgebouw, bar en terras

- Dames- en herendouches

- Gehandicaptentoilet

- Kinderspeelplaats / glijbaan

 

TENNIS EN GEZONDHEID
VOEDING
Om goed te kunnen presteren is goede voeding belangrijk. Voor de wedstrijd:
U kunt de energievoorraad in uw lichaam, goed voor anderhalf uur tennis, verdubbelen door in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd een koolhydraatrijk dieet te eten, met tenminste 55% tot 60% koolhydraten. Brood, pasta's, aardappelen, rijst, bonen en fruit bevatten veel koolhydraten.
Vermijd te veel vet, want te veel vet (meer dan 30% van de totale calorie-inname) is ongezond omdat het het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Bij een gezond voedingspatroon krijgt u voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Om vitaminetekort te voorkomen dient u producten uit alle vier de voedingsgroepen te eten. Kiest u voor vitaminetabletten, neem dan multivitaminepreparaten die niet meer dan 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bevatten. Jonge, menstruerende vrouwen en kinderen tijdens de groeispurt moeten extra veel ijzerrijke producten zoals kip, groente en brood eten om bloedarmoede te voorkomen.

DRINKEN
Zorg bij warm weer dat u voldoende drinkt tijdens, maar ook na het tennissen. Wacht niet tot u dorst krijgt, maar drink regelmatig tijdens de rustpauzes. Bij tenniswedstrijden die minder dan 1 uur duren is water belangrijker dan koolhydraten. Drink dan (bron)water of een hypotone sportdrank (minder dan 5% koolhydraten).
Bij wedstrijden langer dan 1 uur is de aanvulling van koolhydraten belangrijker dan de aanvulling van water. Drink dan een isotone sportdrank (7-8% koolhydraten). Een tennisser kan in een wedstrijd wel 3 tot 5 liter vocht kwijtraken, afhankelijk van omstandigheden zoals het weer, de duur van de wedstrijd en de conditie van de speler. Drink na de wedstrijd daarom anderhalf keer de hoeveelheid die u aan gewicht tijdens de wedstrijd verloren bent om de hoeveelheid vocht in uw lichaam weer aan te vullen..

WARMING UP/COOLING DOWN
De warming-up bij het tennis is heel belangrijk. Wanneer u om u heen kijkt op de tennisbaan, ziet u veel spelers de baan opstappen om meteen een zo hard mogelijk bal te slaan. Dit is zeer slecht voor de spieren en de aanhechtingen daarvan. Het is belangrijk dat u rustig met een warming-up begint: wat lopen, huppelen, wat strekoefeningen voor het losmaken van de spieren. Begin op de baan met rustig inslaan en gebruik de techniek die u geleerd heeft. Dit advies geldt voor alle spelers, ongeacht of je nu beginner bent of gevorderd.
TIP: neem af en toe weer eens een paar tennislessen om je techniek bij te houden! Wist u dat  bij een tennisvereniging gemiddeld 10% van de leden per seizoen geblesseerd raakt, waarbij het merendeel aan de start van het seizoen? Wilt u uwzelf zoveel mogelijk fit en blessurevrij houden, dan is het belangrijk dat u aan blessurepreventie doet.

De cooling-down wordt na het tennissen ten onrechte vaak vergeten. Jammer, want voor je lichaam is de cooling-down van groot belang. Zorg dat je bij een cooling-down in koud weer warme kleding aantrekt om te snelle afkoeling te voorkomen. Een goede cooling-down bestaat uit afwisselend uit rekken en bewegen, duurt vijf tot tien minuten, begint en eindigt met een rustig loop- of dribbelpas. Voor de cooling-down kunt u dezelfde rekoefeningen doen als bij de warming-up.

SCHOENEN
De juiste schoenen zijn heel belangrijk. De maat, voldoende profiel (niet te grof), de leersoort en het voetbed zorgen voor een prima steun. Alle tennisschoenen (uiteraard) met een goed profiel zijn prima. Daarnaast zijn er speciale schoenen van het type "omni" die geschikt zijn voor kunstgras- en gravelbanen.
Slechte schoenen kunnen leiden tot allerlei klachten zoals kuitblessures, rugpijnen, hoofdpijnen etc.

KLEDING
Spelen bij koud weer vereist goede sportkleding. De spieren mogen niet bloot staan aan plotselinge temperatuurswisselingen en moeten daarom goed beschermd zijn. Bij warm, zonnig weer is het prettig om te spelen met een zonneklep. Dit kan verblinding en hoofdpijn door felle zon voorkomen.

VERZORGING
Neem na een inspannende tennispartij een frisse douche. Het is beslist een goede gewoonte wanneer er na de les of na het spelen een douche wordt genomen en u weer schone kleding aantrekt. Blijf niet in bezwete kleding zitten of stap niet meteen na het spelen op de fiets of in de auto.

TENNISBALLEN
Speel met goede ballen! Lichte ballen stuiteren het makkelijkst op kunstgras; een nadeel is dat de controle over de bal iets minder is. Goede ballen voor kunstgras zijn Tretorn en Professional. Ballen zijn te koop bij de barbeheerder.

VOORKOM BLESSURES:
Wil je weten hoe? Kijk dan eens op: www.veiligheid.nl/sportblessures/preventiepersport/tennis